Tobă de porc (I) - eculinar.ro
 Acasă  | Reţete pe ţări  | Forum  | Dicţionar  | Articole  | Reţeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Ştiri  | Coduri poştale  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Aperitive » Aperitive cu carne » Tobă de porc (I)

Tobă de porc (I)

Timp de preparare: 4 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 1/2 din carnea şi grăsimea de la capul de porc, 1/2 din carnea fiartă, 1/4 din şorici, limba (limbile) curăţată de pieliţă, condimente: piper, ienibahar, usturoi.

Mod de preparare: Toată carnea fiartă se taie în cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie în fîşii cu grosimea de 2 cm şi lungimea de 4-5 cm. Şoriciul se taie în fîşii de 2 cm. Separat, se strecoară 500-600 ml supă (fără grăsime) din oala în care s-a fiert capul de porc şi şoriciul. Cînd toate sînt pregătite, materialul tăiat (fasonat) se presară cu 1/2 linguriţă cu piper măcinat, 1/2 linguriţă cu ienibahar măcinat şi mujdeiul din 8-10 căţei de usturoi sau, după gust, tăiaţi în felii şi presăraţi cu o linguriţă de sare, apoi striviţi cu dosul unei linguri de lemn, apoi se opăresc cu supă, strecurată fierbinte prin strecurătoare peste tot materialul cu care se amestecă. Sare nu mai este necesară, dacă şi supa a fost puţin sărată. Compoziţia se pune cu lingura în stomacul şi vezica pregătită (dacă este compoziţie mai multă), alternînd bucăţile ca să fie variat aşezate, apoi se toarnă zeama peste ele cît să le cuprindă pînă la nivelul cărnii. Se leagă orificiile, lăsînd puţin spaţiu gol pînă la legătură, pentru dilatarea lichidului în timpul fierberii. Se introduc tobele într-un vas cu apă clocotită, cu legăturile în sus, dar focul se reduce imediat pentru ca apa să fiarbă fără nici un clocot 1-2 ore (după mărime). Dacă aerul umflă tobele (cînd se dilată), se înţeapă cu acul gros, numai în partea de deasupra, ca să iasă aerul. Cînd a trecut timpul prescris, se scot cu strecurătoarea şi se aşează pe o planşetă cu legăturile în sus. Deasupra se pune o altă planşetă cu o greutate de circa 1 kg peste ea, ca să nu preseze prea mult, să nu iasă zeama afară (aspicul), lăsîndu-se aşa pînă a doua zi, cînd se poate consuma proaspătă. Tobele cu mai puţin aspic (numai cît să se lege între ele bucăţile) se pot afuma şi se păstrează timp mai îndelungat la rece. II) Dacă avem materialul pentru tobă (cap de porc, limbă, şoric de porc), se poate prepara la fel, punînd compoziţia să se închege în pungă de nailon sau într-un vas, ca şi piftia. Rece se scoate, se aşează pe platou, servindu-se cu zeamă de lămîie, muştar, ceapă verde, hrean.

6.735 vizualizări
918 tipăriri
1 trimitere

 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten

    Înapoi    



Alte reţete
1. Salată de dovlecei (I) (Salate > Salate de legume)
2. Şniţel umplut cu muşchi de porc sau de viţel, piept de pui, de curcan, carne de iepure domestic, miel (pulpă) (Mâncăruri > Fripturi)
3. Caşcaval la capac (I) (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Sos maioneză (I) (Sosuri > Sosuri reci)
5. Salată de ton cu fasole (I) (Salate > Salate cu peşte)
6. Supă cu omletă (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
7. Piftie de pasăre, porc, vacă (Aperitive > Aperitive cu carne)
8. Piftie de porc (răcitură) (IV) (Aperitive > Aperitive cu carne)
9. Ruladă din carne de porc (Aperitive > Aperitive cu carne)
10. Rulouri de porc cu susan (Aperitive > Aperitive cu carne)
11. Tăiţei cu şuncă (I) (Aperitive > Aperitive cu carne)
12. Supă de zarzavat (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
13. Supă la minut (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
14. Supă cremă de legume (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
15. Supă de pasăre cu găluşte (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
16. Supă de dovlecei (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
17. Supă de ciuperci (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
18. Supă de dovleac (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
19. Supă de gulii (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
20. Supă de iaurt (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
21. Supă de mere (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
22. Sarmale cu carne de porc şi varză acră în dovleac (Aperitive > Aperitive cu legume)
23. Supă de pătrunjel (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
24. Supă de salată verde (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
25. Supă cremă de dovleac (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
26. Supă cremă de dovlecei (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
27. Supă cremă de cartofi (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
28. Supă cremă de conopidă (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
29. Supă cremă de linte (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
30. Supă cremă de praz (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)




   
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.